سیستم­های بیولوژیکی

با الهام به دست آوردن از سیستم­های بیولوژیکی، مواد خود ترمیم شونده تصنعی و مصنوعی برای نوسازی آسیب­های موضعی حاصل از نیروهای خارجی طراحی می­شوند . در میان سیستم­های خویش تعمیر شونده، مواقعی که دارنده ویژگی تراز بهتری می­باشند با سرعت بیشتری در حالا توسعه و گسترش یافتن می‌باشند . بی شک وتردید امروزه استفاده از پوشش­های هوشمند برای بالابردن کارایی تراز یک عدد از جذاب­ترین حوضه­های مطالعاتی برای بسیاری از پژوهشگران می­باشد . با دقت به این‌که امروزه محدودیت­های قانونی بسیاری جهت منع به کارگیری از مواد شیمیایی سمی و آلاینده از جمله سیستم­های مقاوم به خوردگی بر پایه ترکیبات کرم (VI)، که بخشی از مقاومترین سیستم­ها در برابر خوردگی می­باشند، وجود دارااست لذا قابلیت و امکان خویش ترمیم شوندگی بویژه درارتباط با فرایندهای مراقبت از خوردگی دوچندان لازم بنظر می­رسد . پوشش­های نگهدارنده خود ترمیم شونده با استفاده از ترکیبات درشت مولکول، سرامیک­ها، فلزهاو ترکیبات کامپوزیتی تنظیم می­شوند . کردار خود ترمیم شوندگی در چنین پوشش­هایی می­تواند با یکی از روشهای پایین فعال ­شود: تغییرات دما، تابش­دهی، تغییرات pH، تغییرات فشار و تحریک مکانیکی . در این مقاله، تحقیق و الزامات عملی روش­های گوناگون برای دستیابی به قابلیت و امکان خویش ترمیم شوندگی در پوشش­های نگهدارنده ، و همچنین تحولات بالقوه در این زمینه، مسئله دقت قرار گرفته گردیده میباشد . 

پوشش ضد خوردگی

 

لغت ها 

کلیدی: پوشش خود ترمیم شونده، پوشش محافظ، خوردگی 

1- 

مقدمه 

در انتخاب یک ماده ساختمانی عموما دو مطلب دوچندان حائز اهمیت می­باشند:1- خاصیت مناسب و 2- قیمت . عموما بدلیل ویژگیهای نسبتا نامطلوب سطح آلیاژهای منیزیوم و آلومینیومی، فولاد و کامپوزیتها می­توان با پوشش دادن سطح آنها با استعمال از پوششهای نگهدارنده در اکثری موارد بر این اختلال فائق آمد و خواص سطحی آن‌ها را افزایش اعطا کرد . با دقت به اینکه هزینه قریب به رخداد اقتصادهای صنعتی مدرن در ارتباط با هزینه­های مربوط به دوری و کاهش مراحل خوردگی در مواد ساختمانی و عملکردی است، لذا این روش، علاوه بر صرفه اقتصادی در استعمال از مواد گرانتر، ویژگیهای مطلوبی از گزاره مشقت یا این که مقاومت در پیش‌رو سایش را در سطح ساخت می­کند . براساس آمار تکثیر یافته بوسیله کمیته خوردگی واحد مهندسی سطح (پژوهشگاه مواد، مواد معدنی و استخراج معدن (IOM3، UK))، هزینه های هر ساله حاصل از تخریب بوسیله خوردگی شیمیایی یا الکتروشیمیایی که به اقتصاد انگلستان تحمیل می­شود، بین 2? تا 3? از تولید ناخالص ملی برآورد گردیده است . در رابطه با این آمار، موقعیت مشابهی در ایالات متحده آمریکا و ژاپن دیده می­شود [1] . به طور تخصصی­تر می­توان گفت سرانه هزینه­های مربوط به خوردگی چیزی حدود 600 پوند در سال می‌باشد . اغلب در این ارقام، هزینه های مربوط به امکانات در وقتی که از مقام بیرون می­شوند، پر رنگ می شوند . با این حال، جایگزین کردن، تعمیر و یا بازگردانی امکانات خورده شده هم نیاز قابل توجه به نیروی انسانی اضافی و هم جذب سرمایه­های نو برای سرمایه گذاری برای تهیه و تنظیم و تعمیر تجهیزات داراست . امروزه پوشش­های محافظ برای مجوز تولید با محدودیت­های رسمی در عدم به کارگیری از مواد شیمیایی زیان آور از پاراگراف کرم مواجه هستند . علاوه بر این، بخش آبکاری سطح علاوه بر ساخت فرآورده می بایست آن‌گاه از اتمام ارتفاع قدمت پوشش سرویس ها اضطراری جهت تعمیر یا این که معدوم کردن امکانات آسیب دیده را با کمترین آسیب به محفظه زیست عهده دار شود . در نتیجه، نیاز مبرم به ارائه روش های تولید محصولات سازگار با محیط زیست با اثر تخریبی کمتر بدون افت در چرخه قدمت کالا وجود دارد . موارد ذکر شده دست به دست یکدیگر دادند تا تلاش برای جایگزین کردن پوشش­های دیرین قوت بیشتری بگیرد [2] . امروزه پوشش­ها نه تنها باید تمام انتظارات ذکر گردیده در مطالب قبل را تامین کنند، بلکه بایستی از نظر تولید معمولی باشند و هزینه تولید، به کارگیری از مواد و نصب و منش اندازی امکانات را هم کاهش دهند . از این رو تاکید اکثری بر دانشگاه­ها و مرکز ها صنعتی برای تحقیق و توسعه پوشش­های هوشمند خویش ترمیم شونده برای محافظت از خوردگی وجود دارااست . 

 

2- 

جور بندی گونه های پوشش­های خویش ترمیم شونده 

بر پایه مطالعات انجام گردیده در موضوع پوشش­های خود ترمیم شونده جهت مراقبت دربرابر خوردگی، مشخص و معلوم گردیده می باشد که اکثر وقت ها این پوشش­ها از دسته پلیمری و کامپوزیتی می­باشند . عموما، پوشش­های حفظ کننده خود ترمیم شونده به دو دسته تقسیم می­شوند: پوشش­های خود ترمیم شونده پلیمری و پوشش­های خود ترمیم شونده غیر پلیمری (پوشش­های معدنی) . با این وجود تقسیم بندی این جور پوشش­ها بر اساس نحوه عمل پوشش دهی هم می­تواند منطقی باشد . هر دونوع پوشش یاد شده، برای مثال، می­توانند با رهایش مواد فعال از کپسول­­های تعبیه شده در داخل بافت خود، مانع خوردگی شوند . 

براین پایه می­توان این پوشش­ها را بصورت تحت طبقه بندی نمود: 

1- 

پوشش­های پلیمری 

2- 

پوشش­های دربردارنده کپسول 

3- 

پوشش­های هیبرید- اکسید 

4- سایر پوشش­های خود ترمیم شونده شامل پوشش­های تبدیلی، پوشش­های فلزی، پوشش­های حاوی تیتانیوم دی­اکسید و کازئین، پوشش­های دربردارنده مواد سرامیکی و تلفیق این مواد . 

 

1-2پوشش­های 

پلیمری 

مطالعات بسیاری در ارتباط با پوشش­ها پلیمری شامل پلیمرهای گرمانرم، پلیمرهای گرما سخت، الاستومرها، پلیمرهای خاطر شکلی، پلیمرهای سوپرمولکولی، کامپوزیتهای پلیمری و غیر کامپوزیتها یا پلیمرهای زیستی بعنوان بستر انجام گردیده است [4-14] . مکانسیم ترمیم در مواد پلیمری عمدتا برپایه قابلیت برگشت­پذیری یک جزء خاص در ادغام میباشد . برای دستیابی به چنین اثری، پیوندهای کوالانسی بازگشت­پذیر (مانند پیوندهای برپایه عکس العمل دیلز-آلدر) یا این که برهم­کنش­های ضعیف­تر غیر کوالانسی (مانند پیوند هیدروژنی، برهم­کنش­های یونی، برهم­کنش­های از نوع π–π یا برهم­کنش­های میزبان-میهمان) بطور موثری بکار برده شده­اند[15–20] . 

 

تا کنون مواد پلیمری مختلفی برای کاربردهای گوناگون در این مورد با موفقیت مسئله به کار گیری قرار گرفته­اند . این قابلیت، ناشی از خواص ذاتی پلیمرها از گزاره وزن کم آنها، در دسترس بودن فراوان، انعطاف پذیری، مراحل پذیری ساده و قابلیت مهندسی کردن برای اهداف مختلف می باشد . 

 

 

علاوه بر مزایای کلی یاد گردیده برای استعمال از پلیمرها بعنوان یک ماتریس پوشش، بقیه مواقعی که می­توان نام موفقیت عبارتند از: 

1- استعمال معمولی (برای تشکیل پوشش به دماهای بالا نیاز نمی­باشد) . 

 

2- اصلاح ساده (خواص محافظتی می­تواند به فرایندهای شیمیایی و فیزیکی مختلفی تقسیم بشود مانند: اکسیداسیون، تورم یا این که شبکه­ای شدن) . 

 

3- قابلیت و امکان وارد کردن گونه های افزودنیها کاربردی به مخلوط پوشش مثل بازدارنده­های خوردگی . 

 

متناسب با دسته پوشش پلیمری قضیه استفاده، اخلاق خویش ترمیم شوندگی با مکانیسم­های متفاوتی حاصل خواهد شد .یک سری مثال از این دست ترکیبات در جدول 1 آورده شده می باشد . در سیستم­های حاوی پلیمرهای رسانا، پروسه خویش ترمیم شوندگی زمانی عمل می­کند که پلیمر در وضعیت الکتروفعال خویش باشد[23] . برای نمونه استفاده از یک نمک پلی آنیلین الکتروفعال[1]، موجب القای رشد اکسید آلومینیوم و آلیاژهای آن را بر روی مرحله آهن می­شود . با این حال، در چنین سیستم­هایی می بایست اسیدیته اکسیدهای فلزی زمینه توجه قرار قرار بگیرد . کاتیونهای کمتر اسیدی مانند2+Zn و 2+Mg قدرتمند نیستند تا در طول مراحل کاهش اکسیژن بعنوان برهان بافری عمل کنند که این موضوع مانع انحلال آندی فلز می­شود . بالا رفتن PH باعث پروتون زدایی از ES و تبدیل آن به گشوده پلی آنیلین الکتروفعال می­شود [24-25] .